Menggunakan Edpuzzle Dengan Blackboard

Manfaatkan integrasi Edpuzzle dengan Blackboard supaya pelajar anda boleh menonton dan melengkapkan edpuzzle mereka terus daripada LMS anda dan gred akan disegerakkan secara automatik!

I. Cara Mengintegrasikan Edpuzzle Dengan Blackboard

Cuma minta Pentadbir IT anda mengikuti langkah-langkah ini untuk menyediakan Edpuzzle bagi seluruh sekolah atau daerah anda:

    1. Log masuk ke Blackboard dan pergi ke "Panel Pentadbir."
    2. Klik pada "Daftar Domain Penyedia" di bawah "Penyedia Alat LTI."
    3. Dalam medan "Domain Penyedia", taip "edpuzzle.com."
    4. Dalam medan "Konfigurasi Lalai", pilih "Tetapkan secara global."
    5. Masukkan Kunci Penyedia Alatan dan Rahsia Penyedia Alatan yang diberikan kepada anda oleh Edpuzzle. (Boleh juga ditemui dalam tab " Sekolah " pada profil anda di Edpuzzle.)
    6. Di bawah "Polisi Institusi", pilih "Hantar data pengguna melalui sebarang sambungan" dan tandakan ketiga-tiga kotak semakan ("Peranan dalam Kursus," "Nama," dan "Alamat E-mel") di bawah "Medan Pengguna untuk Dihantar."
    7. Klik butang "Serah" yang berwarna hitam.
    8. Di bawah "TOOL/PROVIDER", pilih kotak di sebelah "edpuzzle.com."
    9. Daripada menu ke bawah, pilih "Uruskan Penempatan."
    10. Klik butang "Buat Penempatan".
    11. Dalam medan "Label", taip "Edpuzzle."
    12. Dalam medan "Kendalian", taip "Edpuzzle."
    13. Dalam medan "Jenis", pilih "Alatan kandungan kursus" dan tandakan kotak di sebelah "Membenarkan penggredan."
    14. Dalam "URL Penyedia Alat", taip https://edpuzzle.com/lti/assignments/launch
    15. Semak dan pastikan Kunci Penyedia Alatan dan Rahsia Penyedia Alatan adalah betul.
    16. Klik butang "Serah" yang berwarna hitam untuk melengkapkan proses persediaan.

Nota: Sila pastikan anda telah menghidupkan penggredan untuk pembekal Alat LTI dengan memilih: Penyedia Alat LTI > Urus Sifat Global > Hidupkan penggredan.

II. Cara Menugaskan Video Pelajaran di Blackboard

Untuk guru , apabila anda ingin menetapkan edpuzzle pertama anda daripada Blackboard , berikut adalah langkah untuk melakukannya!

    1. Log masuk ke Blackboard dan pilih kelas yang anda ingin tetapkan edpuzzle.
    2. Klik pada tab "Bina Kandungan".
    3. Pilih "Edpuzzle" daripada menu ke bawah.
    4. Dalam medan "Nama", taipkan nama untuk tugasan anda.
    5. Di bawah "PENGREDAN", taipkan bilangan maksimum mata dalam medan "Markah" (iaitu 100, 10, dsb.).
    6. Tentukan sama ada anda ingin menetapkan tarikh akhir, dan kemudian klik pada butang "Serah" yang berwarna hitam.
    7. Sekarang, anda akan melihat nama tugasan anda – klik padanya. 
    8. Ini akan membuka Edpuzzle dalam Blackboard di mana anda akan melihat semua kandungan anda. Klik pada video pelajaran yang ingin anda tetapkan.
    9. Klik butang "Tugaskan" yang berwarna biru, tentukan sama ada anda mahu mencegah langkau atau menghidupkan kapsyen tertutup, dan kemudian klik butang "Tugaskan" yang berwarna biru untuk mengesahkan.
    10. Selepas tugasan diterbitkan, klik elipsis (...) di sebelah kanan siaran tugasan dan pilih "Edit" daripada menu lungsur yang muncul.
    11. Pastikan pilihan "Buat entri buku gred untuk item ini" ditandakan. Ini akan membolehkan gred disegerakkan daripada Edpuzzle ke Blackboard.
    12. Klik butang "Simpan" untuk mengesahkan tetapan tugasan anda.
    13. Sekarang edpuzzle anda akan muncul untuk pelajar anda terus dari dalam Blackboard!